spacer
telefonie
    Mai jos sunt descrise diferite scenarii de conectare la reteaua de telefonie IP. Veti vedea in cele ce urmeaza ca pentru realizarea unei astfel de conectari exista o multitudine de variante ce au costuri acceptabile si o un numar mare de avantaje fata de telefonia clasica.

    VoIP Gateway

    Acesta solutie presupune achizitionarea unui VoIP gateway ce poate avea pana la 24 de porturi de telefonie. Avantajul acestei solutii este dat de costul relativ mic per port de telefonie precum si de posibilitatea pastrarii nemodificate a infrastructurii de cabluri existente.
gateway


    Centrala telefonica cu placa VoIP

    Aceasta solutie de conectare necesita achizitionare unei placi VoIP pentru centrala telefonica folosita (in caz ca aceasta nu are deja). Avantajul acestei solutii consta in faptul ca nu mai este nevoie de rearanjarea cablurilor, mergandu-se pe infrastructura existenta precum si sustinerea unui numar mare de utilizatori, deoarece, de obicei centralele digitale au un numar relativ mare de porturi. Dezavantajele provin de obicei din costul mare al unor astfel de placi precum si din costurile asociate configurarii lor.
centrala


    Adaptor VoIP

    Aceasta solutie de conectare necesita achizitionarea unui adaptor VoIP si permite conectarea unui telefon prin cablul de retea care ajunge in calculator. Exista mai multe variante de astfel adaptoare: cu unu sau cu doua porturi de telefonie, cu porturile de LAN in mod switch sau router. Avantajul acestor adaptoare este dat de faptul ca atat datele cat si vocea merg pe acelasi cablu de retea. Acest lucru este folositor in deosebi in cazul implementarii unei noi retele, deoarece nu mai este nevoie de doua cabluri la un birou (de telefon si Internet).
adaptor


    Telefon IP

    Aceasta solutie de conectare necesita achizitionarea unui telefon IP si permite conectarea acestuia direct in reteaua de date. Exista telefoane IP cu un port de LAN caz in care la biroul utilizatorului trebuie sa ajunga doua cabluri de Ethernet (unul pentru telefon si celalalt pentru calculator) sau cu doua porturi caz in care cablul de retea deja existent poate fi folosit atat de telefonul IP cat si de catre calculator, nemaifiind nevoie de inca un cablu. Aceasta solutie este asemanatoare cu cea de mai sus dar in acest caz adaptorul este direct incorporat in telefon. Dezavantajul acestei solutii il reprezinta faptul ca un astfel de telefon este mai scump decat un adaptor (care refoloseste telefonul clasic). Avantajul telefoanelor IP este insa dat de posibilitatea implementarii multor servicii imposibil de configurat pe un telefon normal (ex. Unified Messaging).
tlefon
    Telefoanele IP pot fi si wireless conectandu-se direct in WLAN-ul companiei. Avantajul este dat de mobilitatea sporita iar dezavantajul de catre costul mai ridicat.
wireless


    Softphone

    Acesta solutie de conectare necesita doar instalarea si configurarea unui program( telefon software). Aceste telefoane soft pot fi atat gratuite cat si pe bani. Bineinteles ca acelea care sunt pe bani au mai multe functii si sunt mai performante. Avantajul clar al acestei solutii il reprezinta costul, care poate fi chiar 0. Dezavantajele sunt reprezentate de necesitatea achizitionarii unor casti cu microfon de buna calitate (headset), precum si de faptul ca nefiind dedicat pentru procesarea de voce calculatorul poate sa execute alte task-uri pe care le considera mai importante si abia apoi sa se ocupe de voce, scazand calitatea convorbirii.
softphonestripe Copyright 2011. Quality Network Solutions. Toate drepturile rezervate.