spacer telefonie     SIP (Session Initiation Protocol)

    SIP descrie o serie de protocoale pentru stabilirea conexiunii si transmiterea fluxurilor media (incluzand si voce) prin retele IP. Modalitatea de adresare a terminalelor este foarte flexibila. Destinatarul poate fi reprezentat printr-o adresa de mail, un URL sau un numar de telefon. Protocolul este de tip cerere-raspuns cu o sintaxa si o semantica asemanatoare cu cea a protocolului HTTP folosit pe World Wide Web (WWW). Dupa cum sugereaza si numele, SIP este folosit pentru a initia sesiuni intre utilizatori intr-o maniera foarte simpla.

    SIP nu ofera servicii. Mai degraba, SIP ofera primitive care pot fi folosite pentru a implementa diferite servicii. De exemplu, SIP poate localiza un utilizator si ii poate trimite un "obiect" incapsulat la locatia sa curenta. Daca aceasta primitiva este folosita pentru a trimite o descriere de sesiune in format SDP, de exemplu, terminalele pot negocia cu ajutorul ei parametrii sesiunii. Daca aceeasi primitiva este folosita pentru a trimite o fotografie a utilizatorului impreuna cu descrierea sesiunii, se poate implementa usor un serviciu prin care destinatarul sa poata vedea fotografia utilizatorului care doreste inceperea unei conversatii. Dupa cum putem observa din acest exemplu, o singura primitiva poate fi folosita pentru a crea un numar mare de servicii.

    Comunicatia in retelele SIP

    Protocolul SIP suporta cinci elemente fundamentale necesare pentru stabilirea si terminarea comunicatiilor multimedia:

    Localizarea utilizatorilor: determina locatia curenta a destinatarului;

    Preferintele utilizatorilor: determina, printre altele, daca destinatarul doreste sa comunice cu sursa;

    Caracteristicile terminalelor: ajuta la stabilirea parameterilor folositi pentru fluxul media;

    Negocierea conexiunii: stabileste parametrii conexiunii atat la sursa cat si la destinatie;

    Managementul conexiunii: include transferul conexiunii, terminarea conexiunii, modificarea parametrilor cat si apelarea anumitor servicii auxiliare.

    Din 2001, sunt disponibile telefoane SIP atat in varianta soft (care ruleaz pe PC-uri) cat si in varianta hardware ca echipamente dedicate.

    Pentru a ruta un apel catre un terminal PSTN (telefon POTS), se poate folosi protocolul ENUM (numerotarea electronica). Protocolul ENUM converteste adresele din formatul telefonic E.164 in adrese IP (folosind un server de DNS avansat) si vice versa.

    Deoarece protocolul SIP permite folosirea serverelor de proxy fara pastrarea starii comunicatiei, in centrul retelei si servere de proxy care mentin informatii de stare la marginile retelei, protocolul SIP este in mod semnificativ mai scalabil decat protocolul H.323.stripe Copyright 2011. Quality Network Solutions. Toate drepturile rezervate.